Kulinaria
Przez żołądek do serca, albo… do wspomnień z dzieciństwa
Dobre jedzenie znaczy dla nas EKOLOGICZNE, dlatego sami hodujemy nasze zwierzęta. Wszystkie rasy dobrane są do chowu ekstensywnego, w którym nie ma miejsca dla dopalczy, hormonów i antybiotyków!!!! Posiadamy atest Agro Bio Test od 2007 roku. Hodujemy owce wrzosówki, daniele, świnie mangalice, kury, króliki. W ogrodzie dojrzewają porzeczki, cukinie, pomidory, dynie i zioła.
W 2017 zostaliśym przyjęci do Dolnośląskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, co jest dla nas powodem do dumy. HERITAGE znaczy tradycja, i do sieci należą obiekty, w których wytwarza się regionalnie, przetwarza i serwuje według tradycyjnych receptur.
Za polendwicę z wrzosówki w sosie kurkowym Roland dostał pierwsze miejsce w konkursie Smaki Liczyrzepy i certyfikat produktu lokalnego Krainy Ducha Gór, a nasza kiełbasa biała z wrzosowki pierwsze miejsce w konkursie 2016r Wyprodukowano Pod Śnieżką…… ale nie nagrody są najważniejsze, tylko pełne zachwytu miny naszych gości…
Przysmaki
- Gulasz w wrzosówki z domowymi kluseczkami
- Polendwiczki w sosie kurkowym a'la Roland
- Płonące steki z wołowiny
- Szynki i kiełbasy wędzone na zimno
- Zupa dyniowa z imbirem
- Rosół na gęsinie
- Półgęski wędzone na zimno
- Torot jagodowy
- I wiele innych smakołyków...
Zapraszamy też na kursy gotowania, wyrobu wędlin ekologicznych, pieczenia chleba czy lepienia pierogów.